Jak vybrat vinotéku?

Dopřejte vašemu vínu tu správnou teplotu, rozdíl pocítíte už při prvním doušku

Tajemství dobrého vína tkví mimo jiné v jeho uskladnění. Pokud nemáte vlastní vinný sklep, bude pro vás ideální volbou vinotéka. Ta se pozvolna stává běžnou součástí moderních domácností. Navíc jde o levnější záležitost, než byste předpokládali.

  • Klára, redaktorka Heureka.cz
  • Doba čtení: 8 minut

Typy vinoték

Vestavná vinotéka

Vestavné vinotéky se pomalu stávají součastí každé moderní kuchyně. Pokud vás čeká rekonstrukce nebo zařizování nové kuchyně, určitě se nad touto variantou zamyslete

  • Lze zakomponovat přímo do kuchyňské linky, ostrůvku, baru nebo do stěny
  • U vestavné vinotéky nemusíte řešit barvu ani materiál, vidět jsou jen dvířka
  • Při výběru si dejte pozor především na rozměry, u každého modelu by měl být plánek s rozměry pro vestavbu
  • Převažuje moderní čistý design, který nenaruší linie kuchyňské linky a celého interiéru

Vestavné vinotéky


Volně stojící vinotéka

Velkou výhodou volně stojící vinotéky je možnost jejího přenosu z jedné místnosti do druhé podle potřeby.

  • Vhodná k umístění do prostoru (obývací pokoj, pracovna, salon apod.) jako samostatný prvek
  • Velmi široký výběr designů a velikostí
  • Kromě vzhledu a velikosti je potřeba při výběru dbát také na materiál a barvu
  • Stejně jako u jiných volně stojících spotřebičů platí i u vinotéky potřeba volného prostoru kolem spotřebiče
  • Pokud hodláte vinotéku umístit do obývacího pokoje, zaměřte se především na hlučnost a osvětlení vinotéky, případně světelné diody, které mohou nepříjemně rušit např. při sledování televize

Volně stojící vinotéky

Aktuální přehled nejlepších vinoték na našem trhu najdete uvnitř našeho článku o nejlepších lednicích.

Na co se zaměřit při výběru

Domácí vs. profesionální využití

Pokud pijete chlazené nápoje jen občas a doteď vám stačilo vychladit si láhev vína v lednici, bude vám stačit běžná vinotéka na 8–10 lahví bez doplňkových funkcí. Pokud si však na dokonale vychlazené víno potrpíte, měli byste se zaměřit na sofistikovanější typy. Ty nabízí hned několik chladicích zón podle typu vína (červené, bílé, růžové, šampaňské) a jejich kapacita se pohybuje v řádu desítek lahví. 

Vnitřní vybavení a uspořádání

Každá vinotéka bude mít police – buď dřevěné, nebo kovové. Dřevo sice o něco lépe pomáhá udržovat vnitřní klima a vlhkost, nicméně rozdíl je tak malý, že ho často nepozná ani profesionál. Nejčastěji se používá kvalitní bambusové dřevo, které je pevné, odolné a snadno udržovatelné.

Police mohou být uspořádané tak, aby v nich jednotlivé lahve buď ležely, nebo stály. Podle toho je i vnitřek rozdělený do několika chladicích zón s různou teplotou. Pokud patříte mezi náročnější konzumenty, více chladicích zón je pro vás jednoznačnou volbou.

Lahve ve vinotéce můžou buď ležet, nebo stát, ne každý model však nabízí obě dvě možnosti

Materiál a kvalita zpracování

Vinotéka samotná bývá prakticky vždy vyrobena buď z kovu (plechu), nebo z plastu. Dvířka jsou pak skleněná s různým stupněm zatmavení, případně jsou opatřená fólií proti UV záření. 

Kvalitní zpracování poznáte snadno – všechny spoje dosedají přesně a bez vůlí. Mechanismus dvířek je jistý a jejich dovření zní příjemně tlumeně. Nikde netrčí šroubky nebo ostré hrany a spotřebič budí příjemně robustní dojem. 

Design

Už dávno neplatí, že vinotéka musí být nudná bílá „krabice“ bez jediného designového nápadu. Pokud se budeme bavit o volně stojících modelech, máte na výběr světlé barvy i černý kov, jednoduché linie nebo chromové doplňky. Další možnost představuje imitace dřeva, která vinotéce dodá rustikální vzhled

Dvířka mohou být z čirého nebo začerněného skla a vnitřní osvětlení v některých případech nabídne víc barev než jen jednu základní. 

2dvéřová vinotéka se 2 zónami pro červené a bílé víno

Důležité parametry

Hlučnost

Právě hlučnost je jedním z nejdůležitějších parametrů. Obzvlášť pokud budete mít vinotéku v obývacím pokoji či kuchyni. Produkovaný hluk se pohybuje na úrovni 25–50 dB, přičemž přístroje s termoelektrickým článkem jsou tišší než kompresorová varianta. 

Spotřeba

Spotřebu můžete vyčíst už z energetického štítku, kterým musí být vybavena každá vinotéka nebo vitrína prodávaná v Česku. Škála je v rozmezí A–F a platí, že Anejnižší spotřebu, G naopak nejvyšší. Pokud vás zajímají konkrétní hodnoty, tak nejúspornější modely odebírají 0,3 kWh za 24 hodin, nejvyšší spotřeba může dosáhnout až 1,1 kWh. 

Nový energetický štítek

Od března 2021 platí nové energetické štítky. Přečtěte si, co všechno a u jakých produktů se mění. Změny v energetických štítcích jsme pro vás připravili souhrnně.

Klimatická třída

Klimatická třída vám jednoduše říká, na jaké vnější teploty je vaše vinotéka konstruovaná. Pouze pokud se budete držet doporučením výrobce, můžete počítat se 100% funkčností a ideálním chlazením spolu se spotřebou. Pokud je např. uveden rozsah klimatických tříd SN-N, může přístroj pracovat při teplotách 10–32 °C.

Rozdělení klimatických tříd

Klimatická třída Název třídy Rozsah okolních teplot
SN Subnormální 10–32 °C
N Normální 16–32 °C
ST Subtropická 18–38 °C
T Tropická 18–43 °C

Rozměry

Samozřejmě záleží, kolik lahví plánujete ve vinotéce mít. Objem menších vinoték se pohybuje mezi 30 a 40 litry, u těch největších to může být i více než 600 litrů. Někteří výrobci udávají také kapacitu podle maximálního počtu lahví. Pokud hledáte konkrétní rozměry, hloubka bývá 45–50 cm jako u běžných domácích spotřebičů. Šířka od 15 cm více a výška je nejčastěji od 50 cm až po 1,8 metru. 

Počet chladicích zón

Každý nápoj potřebuje pro skladování svoji ideální teplotu. I proto je vždy lepší, když má vinotéka nebo chladicí vitrína několik chladicích zón. Stejně ale můžete narazit i na jednoduché jednozónové modely – ty mají jednotnou teplotu v celém vnitřním prostoru.

Kolik zón může vinotéka mít?
  • Dvouzónové typy už jsou dnes víceméně standardem. Rozdělují vnitřek do dvou zón, ve kterých můžete nastavit odlišnou teplotu pro různé druhy vín. 

  • Vícezónové modely jsou ideální, pokud chcete mít vychlazené červené, bílé, šumivé a perlivé víno. Všechny totiž vyžadují specifickou teplotu.

  • Bezzónové vinotéky a vitríny jsou zajímavé z technologického pohledu – v horní části je nejvyšší teplota, jež směrem dolů klesá. Nahoře tak můžete mít uložené například červené víno, zatímco na spodních příčkách vína šumivá.

Kapacita lahví

Vinotéku vybírejte také podle počtu lahví, které do ní chcete umístit. Vše tedy závisí na tom, jak širokou máte sbírku vín a zda se bude dále rozrůstat.

Funkce

  • Displej – může ukazovat různé hodnoty, nejčastěji půjde o vnitřní teplotu, nastavení chladicích zón nebo vlhkost. Pokročilejší modely mohou mít v displeji integrované dotykové ovládání

  • Osvětlení – LED diody, které osvětlují vnitřní prostor – stejně jako například u ledničky. Díky osvětlení vždy snadno najdete láhev, kterou právě hledáte.

  • Možnost výměny orientace dvířek – opět můžete vidět podobnost s dalšími kuchyňskými spotřebiči, například s ledničkou. Některé modely mají možnost vyměnit otevírání z levého na pravé nebo opačně. To se vám hodí v případě, že změníte pozici vinotéky v bytě nebo vás čeká stěhování.

  • Termostat – základní funkce, která ve vnitřním prostoru udržuje konstantní, vámi navolenou teplotu. 

  • Vysunovací police – šikovný doplněk, jenž oceníte zejména u menších vinoték. Jednoduše vytáhnete polici se všemi lahvemi a až venku vyberete jednu konkrétní. Nemusíte složitě pátrat v často stísněném vnitřním prostoru. 

  • Antibakteriální ochrana – pokud je přístroj vybavený touto funkcí, nemusíte se bát žádných bakterií, které by jinak v chladném prostředí vznikly – i kdybyste je přinesli přímo na lahvi. Účinná látka na vnitřních stěnách vinotéky, zabraňuje množení a růstu bakterií.

  • Extra rychlé chlazení/superchlazení – některé vinotéky mají pomalejší start a chvíli jim trvá, než dosáhnou žádoucí teploty. Pokud jsou vybavené touto funkcí, doba se výrazně zkracuje. 

  • Touchlight – s touto funkcí nemusíte vinotéku otevírat, abyste rozsvítili vnitřní osvětlení. Stačí se dotknout konkrétního senzoru nebo spínače – nejčastěji umístěného na madle. 

  • Tlačítko on/off – jednodušší modely se zapnou automaticky po připojení k elektrické síti a vypnou se až při vytažení ze zásuvky. Pokud vám tato praxe nevyhovuje, hledejte přístroje vybavené klasickým tlačítkem on/off. 

  • Uhlíkový filtr – užitečný doplněk ve chvíli, kdy ve vinotéce plánujete uchovávat některé lahve vína dlouhodobě. Uhlíkový filtr totiž dokáže eliminovat veškeré nepříjemné pachy, které mohou ve vnitřním prostoru vznikat. 

  • UV filtr – je umístěný v prosklených dvířkách a brání pronikání ultrafialového záření dovnitř. I díky tomu může ve vaší vinotéce vzniknout ideální prostředí pro uchování kvalitních nápojů. 

  • Automatické odmrazování – výrazně zjednodušuje péči o vinotéku nebo vitrínu. Zabraňuje vytvoření námrazy nebo kapek vody ve vnitřku vinotéky. 

  • Dětská pojistka a zámek dveří – jednoduché systémy, které brání otevření dvířek. Může jít o jednoduchou západku nebo zámek, vždy ale plní svoji funkci. 

Zámek dveří zabrání dětem eliminovat vaši sbírku vín

Příslušenství

Stojany na víno

Vína

Sklenice na víno

Karafy na víno

Vývrtky a otvíráky lahví

Vitríny a chladící skříně

Nejčastější otázky

Kam je nejlepší vinotéku umístit?

Pokud vás zajímá vestavná varianta, máte situaci jednodušší. Proměřte velikost a můžete ji zakomponovat do své linky. Pokud ale řešíte nákup volně stojícího spotřebiče, mohou nastat komplikace. Pamatujte na odvod tepla z její zadní části. Také nezapomeňte ke hmotnosti přístroje přičíst i hmotnost vína, jestliže ji budete chtít postavit na nějaký kus nábytku nebo podstavec. A samozřejmě – otevřená dvířka by neměla ničemu překážet. 

Vinotéka samotná by měla být skladována v místnostech, kde teplota nepřesahuje 22 °C a neklesá pod 10 °C. Jde však o doporučení, které není vždycky možné dodržet. Uvnitř vinotéky by kromě specifických teplot měla být vlhkost vzduchu přibližně 75 %. Pokud bude vyšší, hrozí vznik plísní, při nízké vlhkosti může sesychat korek.

Při jaké teplotě skladovat různé druhy vín?

Vína se rozdělují podle barvy a příležitosti k podávání. A mají také jinou ideální teplotu, při níž nejlépe vynikne jejich vůně a chuť. Proto, pokud budete mít možnost, volte vícezónovou vinotéku. Níže najdete onu ideální teplotu, při které byste měli skladovat jednotlivé druhy vín. 

Druh vína Doporučená teplota
Těžká červená vína 15–18 °C
Lehčí a mladá červená vína 12–15 °C
Růžová vína 10–13 °C
Suchá bílá vína 9–11 °C
Sladká bílá vína 8–12 °C
Šumivá vína a šampaňské 5–8 °C
Co dělat, když vinotéka přestane chladit?

Příčiny nízkého výkonu, přehřívání či kondenzace vody uvnitř vinotéky bývají stejné jako u klasických lednic. Na toto téma je vám k dispozici náš článek Co dělat, když lednice přestala chladit.

Další užitečné články

Sladká vína – druhy